sv-Eindelijk is de lente begonnen.

23.03.2019

21 maart begon officieel de lente. We horen al wel ganzen vliegen. De kraanvogels hebben we nog niet gezien of gehoord.  Reën komen meer te voorschijn en de elanden sporen zien we meer en meer. Ja, er ligt nog sneeuw! De velden worden al weer bruin cq groen, maar zoals elk jaar is onze tuin nog wit, ongeveer 2 weken langer als de velden van de buren. Waarom weet ik niet, maar het is nu eenmaal zo. 

De schapenscheerder is gebeld en komt ergens volgende week. 


Vanochtend ben ik met Robert het bos ingegaan met de honden, ze konden weer heerlijk rennen, en Snus nam weer de kans om het water in te gaan. Je merkt dat ze ouder wordt, dus even erin plonsen een rondje om haar as zwemmen en er weer uit. Pup hoorde en zag kennelijk iets waar ze tegen blafte en niet naartoe wilde lopen. Dan is het zeker geen ree geweest. Mocht het een wolf zijn geweest dan heeft ze een wijze beslissing genomen. Ik heb haar teruggeroepen en ze kwam gelijk, dus maar een andere richting op gelopen. 

Het mos in het bos komt wel enorm te voorschijn, zo lekker zacht, groen en magisch weer. Wat heerlijk om daar weer op te lopen. Daar waar mogelijk zijn we ook langs de rivier, over het dorre lange gras gelopen.  Het water, je het ijs is weg, stond laag, de gladde modderinge schuinen kanten waren niet begaanbaar, tenzij je een onverwachts koude bad wilde, was het dus niet slim om daar op te lopen. 

Het kriebelt, kajakken kan ook weer! 

Zo sereen, rustig en fijn om daar in ons bos weer te lopen. De bomen worden dik en dat geeft ons de angst dat het niet veel jaren meer duurt voordat ze de bomen gaan kappen. Bah, dan is " ons " bos een kale vlakte. 

We gaan dus maar met energie werken, we willen de bossen om onze plek heen hebben om ze te beschermen. Voor de dieren, de bomen, de natuurkrachten, de electrische velden de de natuur ons geeft en de boswezen. 


We hebben een vedklyv mogen lenen, een houtkliever en Bart gaat de laatste stukken hout klieven, zodat deze in mei weer terug kan naar de eigenaar. 

We hebben zeker 6 kuub hout zelf geklievd. De houtboer heeft ook nog 6 kuub gebracht, droog, voor deze maand in ieder geval. Dus daar gaan we weer, voor midsommar willen we al ons winterhout opgestapeld hebben in het houthok, en dat is 4 keer 6 kuub hout. We hebben 4 vakken van 6 kuub beschikbaar. 

Je wilt niet weten hoe blij ik ben dat het voorjaar er nu echt aan komt. Die zon knalt op de sneeuw, buiten lopen we al in een T shirt of dun truitje, omdat het dan ook direct warm is hier, in dit landklimaat. 

Het nadeel is wel dat het altijd een maand, mogelijk zelfs twee maanden, erg modderig en nat is bij ons. We hebben kleigrond namelijk. 


Spannend want dit voorjaar gaat Robert de hugels bouwen om langer groente te kunnen verbouwen, ons groei seizoen te verlengen. 

Zo benieuwd wat dat ons gaat brengen. 

Ik zal morgen nog wat wandelfoto s van vandaag uploaden bij dit bericht. Nu heb ik nachtdients, en had even tijd om te schrijven. Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.