sv-Fårfest... en vilten...

03.03.2019

Vandaag waren Bart en ik naar het fårfest in Kil, Zweden. Wat een happening zeg. En wat kun je veel maken wol. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Daar heb ik een grote lap naaldvilt gekocht en vanavond heb ik mijn vacht afgemaakt. Na het evenement zijn we nog naar de Lidl gereden om daar brood te halen wat er gisteren niet was. Dus met 12 walnootbroden op naar huis. Hoh, stop.. nee ik wilde toch nog even bij één van mijn favoriete tweedehands winkels kijken. Je weet maar nooit. Ik zoek nog een vleessnijmachine en een grote poef voor een prikkie. Die waren er helaas niet. Maar er stonden wel heel veel skies en daarvan heb ik er twee paar meegenomen voor de jongens. Ze zagen er goed uit, met de moderne bindingen met een rem en maar voor 5 sek per paar omdat het voorjaar eraan komt. 

Yep, daar kun je je geen bult aan vallen. Dus we zijn nu 2 paa skies rijkers. Aangezien we 3. 5 km van de skihelling Ski Sunne vandaan wonen wordt het tijd om die spullen ook eens bij elkaar te gaan verzamelen. 

Mijn vacht zit in de wasmachine. Of hij lukt weet ik niet, dat gaan we zien. Het is een probeersel van 2 vachten door elkaar heen, wit en bruin. Dit waren de afvalresten die ik nog had liggen van Ola zijn schapen. 

In het voorjaar komt er meer wol van de buurman, hij heeft 15 schapen. Ik weet niet of hij ze goed scheert maar heb gezegd dat ik de wol in ieder geval wil. In maart worden mijn schapen geschoren, die wol is niet goed ben ik bang. De schapen waren erg onverzorgd toen ik ze kreeg in de winter, met vervilte vachten. Maar we gaan kijken wat het oplevert. 

Om 20 uur terug naar de wasmachine waar nu mijn vacht in zit. Ik hoop dat hij mooi wordt. Ik heb de smaak weer te pakken. 

Maandag ga ik de kaardmachine weer halen dan kan Robert van de weer weer kaardvlies maken, en hebben we een voorraadje voor het moment de vachten weer van de schapen afkomen. 


Op de foto's zie je mijn favoriete schaap en een man die een mooi concept presenteerde, op een boerderij, eigenaar worden van 2 lammeren die later dan jouw vlees worden. Een gezamelijke iets, net zoiets als herenboeren.nl in Nederland. 


Inmiddels is het 22. 00 uur en is mijn vacht 1 x gewassen en voorzichtig op het wolprogramma in de droger gedaan. Hij is aardig gelukt moet ik zeggen. Ik wil hem nog wel een keer extra wassen. 

Hij is groot, gemalleerd, en uitdagend. Ik ga er een wandkleed van maken.Hij heeft heel veel kleuren en 2 verschillende soorten vacht, lange bruine slierten en witte pijpekrullen. Hij ziet er ook uit als een wandkleed omdat ik het vilt aan de zijkanten laat zitten en hij geen schaapvorm heeft. 

Inmiddels heb ik een witte vacht die nog niet gevilt is in de week staan. Ik wil ook eens proberen hoe het werkt als ik een vacht eerst week. 

Daarna zal ik Gotland wol weken voordat ik het kaard, omdat mij dat veel vuil scheelt wat je er bijna niet meer uit krijgt. Hopelijk leer ik hier allemaal veel van.

Tijd om te gaan slapen, morgen weer vroeg op omdat ik om 9.15 uur in Kil moet zijn en dat is voor mij ong 40 min rijden. 


Weer een stapje verder in mijn integratie / vrijwilligerswerk en ons leven waarin wij zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen gaan leven. 

Weltrusten.  Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.