sv-Moe... warm...

27.07.2018

Tja.. het is warm... heel warm. Iedereen heeft er last van en zoekt verkoeling. In Zweden is het al zo lang, zo droog, dat de wereld in brand staat. Bosbranden! Zelfs andere landen moeten komen helpen blussen. De dieren komen dichterbij de mens. Wij zwemmen en wassen ons in de rivier achter in onze tuin / bos, 5 minuten van ons huis vandaag door het bos heen. Als het schemerig is komen de dieren ook te voorschijn. Let dan op! Elanden zijn bijziend maar horen goed. Het is niet de eerste keer dat wij een onverwachtse ontmoeting hebben met een eland. Bart is tijdens het wandelen vorig jaar bijna door een eland omver gelopen. Deze dame stak de weg over, kreeg boos naar Bart, die daar met de hond liep, en wachtte op haar twee jongen die overstaken. Robert liep dit jaar hetzelfde pad bij de rivier als de eland, maar in tegenovergestelde richting. Hij schrok, Robert, want de eland kwam hem tegemoet en op nog geen 3 meter van elkaar zagen ze elkaar. Robert dacht.. "mmm ga jij achteruit of ik" Robert is maar achteruit gelopen omdat hij de kleinste was. De eland besloot toch om te draaien en weg te lopen. 

Blijft een avontuur zo lopen. En dan nog zijn er mensen die hier geen dieren zien of zelfs denken dat ze hier niet leven omdat zij ze niet zien. Je moet stil zijn en op het juiste moment daar lopen, want het is geen dierentuin. 


Zoals op de foto hierboven is natuurlijk uniek, dat je in het kinderzwembadje van je kind twee jonge elanden aantreft! Het is niet mijn foto, hij stond op facebook en de eigenaar wilde de foto zoveel mogelijk gedeeld hebben. Als moeder(eland) doe je er alles voor om je kinderen te laten afkoelen. 

Op mijn werk is het ook erg warm. het zweet loopt over je rug en de energie is ver te zoeken. Ik ben moe, heel moe. En mijn lijf is stijf. Dit begrijp ik dan weer niet, mogelijk omdat mijn onderrug vastzit. Ik ben vorig jaar door een teek gebeten, en soms flitst dan door mijn hoofd dat ik alert moet zijn op de ziekte van lyme. Maar die gedachte wil ik dan weer zo snel mogelijk verdringen want die ellende hoef ik niet op mijn pad. Het is nog steeds warm, de avonden worden al wel koeler en ik voel, ondanks de aanhoudende warmte, dat de herfst op de deur klopt! 

Zou ik daarom zo moe zijn. Moet er wel bij zeggen dat ik te laat naar bed ga omdat mijn moeder hier nog is en zij thuis altijd erg laat naar bed gaat, rond middernacht. 

Ik daarentegen ging soms om 20 uur of 21 uur al naar bed. Dan maak je lekkere langen nachten en ben je fris en fruitig. We doen weinig op het moment, we zitten, zoeken verkoeling en geven de planten water. De planten hebben het zwaar. de groentetuin geeft niet wat ik hoopte. Elke avond rijden we met de tonnen naar het meer om deze te vullen, teneinde zo de planten te kunnen bewater en oma kunnen laten douchen. Onze put staat leeg, en ze vind het eng om in de rivier te wassen. Maar ik moet zeggen, ze is van de week op mijn verzoek meegegaan. In ons niksie hebben we daar samen staan lachen en heb ik zelfs haar rug ingesopt. Om daarna toen ze bukte om de zeep weg te leggen een klets water met het yogurt emmertje over haar heen te gooien. De kreet die zij deed uitslaan was niets bij het gegil van een ree. Ja, zeg ik, dit moet je toch een keer gedaan hebben in je leven ma! En ze wordt 74 over 2 weken, dus ik vond het tijd worden voor een natuur avontuur. 

Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.